Bol.com

Junior Commercial Analist

Junior Commercial Analist

Retailgoere in de dop. Datakoning(in). Teambuilder

 Hoe maak jij onze klanten blij?

Bol.com verandert retail om het dagelijks leven van miljoenen mensen makkelijker te maken. Dat doen we samen met 40.000 zakelijke partners op ons ‘retail tech platform’. Maar we kopen ook zelf in om een volledig assortiment tegen scherpe prijzen te verkopen op het platform. Dat doen we vanuit ons organisatieonderdeel voor eigen inkoop: ‘retailer 1’ – nog altijd de eerste, grootste en meest ervaren Retailer op het bol.com-platform.

De eigen inkoop groeit en ontwikkelt zich nog altijd sterk, en blijft belangrijk voor het bol.com-platform om klanten elke dag goed te kunnen bedienen. Als Junior Commercial Analist help je die ambitie te realiseren. Je bent de expert op het gebied van assortiment- en prijsstrategie van meerdere categorieën. Je collega‘s zijn analytische retailvernieuwers die inkopers helpen om in meerdere categorieën marktaandeel te winnen – en er nog wat aan te verdienen ook.

Wat je doet als (Junior) Commercial Analist

 • Je analyseert commerciële drivers (sales/marktaandeel, prijsniveau, marge) en vertaalt die naar krachtige inzichten en adviezen
 • Je zit aan de knoppen van de prijs- en assortimentstrategie van één of meerdere grote bol.com categorieën.
 • Je promoot data-gedreven werken binnen Commercial Operations en je ondersteunt collega’s bij data-gedreven werken, bijvoorbeeld door dashboards te bouwen, te sleutelen aan algoritmen en nieuwe tooling te bedenken/uit te rollen
 • Je spot verbeter- en innovatiekansen en werkt oplossingen uit naar business cases
 • Je ontwikkelt technische skills voor data-analyse (denk SQL, Google Big Query, etc.)
 • Je neemt deel aan strategische projecten binnen Retail Excellence (op het gebied van pricing, marge, assortiment, data/dashboarding). Zo leer je bol.com breder kennen en ontwikkel je vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld projectmanagement en coaching.

Als Junior Commercial Analist lever je een analytische én adviserende bijdrage aan het opvoeren van de Retailer 1 in- en verkoopmotor. Denk daarbij aan het rationaliseren, verbeteren en, waar mogelijk, automatiseren van de financiële en commerciële besturing. Zodat we niet alleen achteraf, maar vooral vooraf zicht en grip op de operatie hebben. Maar je zit ook écht aan de knoppen. Jij bepaalt samen met de inkopers en de merchandisers welke prijsstrategie we volgen. Daarbij ben je niet vies van details, maar probeer je toch vooral dingen te automatiseren en schaalbaar aan te pakken.

Naast je rol in de retailoperatie pak je als Junior Commercial Analist projecten op die jouw productcategorie overstijgen. Zo zijn we continu op zoek naar slimmere en snellere pricing strategieën. Ook willen we slimmer en meer geautomatiseerd inkopen waarbij we op basis van data niet alleen precies genoeg inkopen, maar tegen de juiste prijs. Bovendien zijn we de aanjagers van data gedreven werken. Jij ontwikkelt dashboards en tooling waardoor we snellere en betere keuzes kunnen maken en helpt anderen die tooling optimaal te gebruiken.

Om in deze rol succesvol te zijn, dien je sterke analytische skills en goed commercieel inzicht aan communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht te koppelen. Je hebt een pragmatische instelling ten opzichte van verbeteringen of oplossingen: ‘testen, evalueren en door’. Bovendien is het, hoe graag je ook met data worstelt, geen positie voor een solist. Je draait mee in meerdere en wisselende teams, waarbij je optrekt met Buyers en Supply Chain Excellence Specialisten. Afhankelijk van je ervaring lever je bovendien een (steeds grotere) bijdrage aan expertise ontwikkeling – bijvoorbeeld op het gebied van SQL, Google Big Query en Google DataStudio – en kun je jezelf ontwikkelen op het gebied van innovatie, project- of people management. Je bent onderdeel van het Retail Excellence team (~ 20 collega’s die elkaar graag van feedback voorzien) en rapporteer je aan je teamlead en de Head of Retail Excellence. Andere belangrijke stakeholders zijn je clusterdirector, IT/innovatie-, finance en merchandising.

3 redenen waarom dit (n)iets voor jou is

 • Wel, als je een WO Master hebt afgerond, zoals Econometrie, Economie of (Technische) Bedrijfskunde. Of als je een Technische Master combineert met een gezonde dosis commercieel vernuft
 • Wel, als je analytische tools beheerst. Kennis van SQL, Python en/of Google DataStudio zijn een pré.
 • Wel, als je het tof vindt vaak en intensief samen te werken met collega’s die midden in het retailgeweld zitten.
 • Niet, als je analyses als eindproduct beschouwt – wat collega’s ermee doen, is niet aan jou
 • Niet, als je helemaal bent uitgeleerd en uitontwikkeld – klaar!
 • Niet, als je meteen het bijltje erbij neergooit als je briljante idee in schoonheid sterft

 Hier kom je terecht

Bij hét online retail tech platform van Nederland en België. Een platform waar 11 miljoen klanten kiezen uit meer dan 20 miljoen artikelen. En een platform dat zo’n 30.000 zakelijke partners helpt succesvol te ondernemen. Maar vooral een platform dat nooit ‘af’ is, want bol.com verandert retail al sinds 1999. En dat blijven we doen. Samen met onze klanten, partners en ruim 2.000 collega’s. En hopelijk samen met jou. Want samen veranderen we retail om het dagelijks leven makkelijker te maken. Elke dag opnieuw.

Als Junior Excellence Specialist werk je in een informeel, data-gedreven team. Maar wel een team dat inzichten als startschot ziet. Inzichten zijn mooi. Impact maken mooier. Daar gaan we dus helemaal voor. Waar vermoeden we verbeterkansen? Hoe bewijzen we de meerwaarde van nieuwe processen of tooling? We willen ons retail tech platform elke dag een beetje beter maken! Anderzijds springen we vaak in het projectmatige diepe. Bijvoorbeeld door kleine successen oneindig ver op te schalen en samen met IT naar productie te brengen.

Apply for this job See company page
Recruiting students

Meet the company at TCD, Sign up!

We are looking for companies and students with a desire for achievement. Our goal is to be the best possible mediator between students and companies.