CBS

Onderzoeker Internationale Handel in Goederen

Zoek je een veelomvattende functie waarin je te maken krijgt met alle aspecten van de internationale handel in goederen? Leg je gemakkelijk contacten met collega’s (ook internationaal) en beschik je over een gedegen financiële achtergrond? Voor de sector Bedrijfsstatistieken, team Internationale Handel in Goederen, zoeken wij een resultaatgerichte en nieuwsgierige Data analist die goed zelfstandig kan werken.

Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.

Locatie:
Heerlen
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Tijdelijke vacature voor de duur van 1 jaar
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur
Deadline:
26 Mar 2021

Waar kom je te werken

Deze functie is binnen het team Internationale Handel in Goederen, bestaande uit ongeveer 30 collega’s. Dit team is verantwoordelijk voor de statistiek Internationale Handel in Goederen binnen het CBS en deelt zijn kennis binnen en buiten het CBS.

De afdeling valt onder de sector Bedrijfsstatistieken Heerlen (EBH).

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

De afdeling Internationale Handel maakt statistieken en levert informatie over de handel van Nederland met het buitenland: zowel binnen als buiten de EU. Onze economie drijft voor een groot deel op onze internationale handel dus onze cijfers zijn van groot belang om onze economie goed in kaart te brengen en daarmee beleidsmakers, politiek, we-tenschap en onze samenleving van de juiste informatie te voorzien.
In 2022 wordt nieuwe Europese wetgeving voor deze statis-tieken van kracht waar wij als afdeling tijdig op moeten anti-ciperen. Onze ambitie daarbij is dat we met slimme metho-dologie efficiënter statistieken samenstellen en cijfers blij-ven leveren met de kwaliteit die men vanzelfsprekend van ons mag verwachten.
We gaan microdata uitwisselen met andere statistische bu-reaus en de bijbehorende complexe vraagstukken oplossen. Als onderzoeker ben je er primair voor verantwoordelijk dat dit vlekkeloos verloopt.
Samenwerken met andere EU-lidstaten en het Europese statistisch bureau Eurostat is belangrijk omdat we gezamen-lijk voor dezelfde uitdagingen staan. Om dit te bereiken neem je (incidenteel) deel aan vergaderingen van Eurostat en heb je regelmatig contact met collega’s van andere statis-tische bureaus in de EU over praktische zaken onder andere m.b.t. uitgewisselde data.

Uiteraard sta je hier niet alleen voor. Je bent onderdeel van het team en samen zoeken we naar oplossingen.

Wie zoeken wij

 • Je hebt een afgeronde academische opleiding in economie of econometrie.
 • Je krijgt collega’s mee in jouw ideeën en bent in staat langdurige relaties op te bouwen en te onderhouden.
 • Je beschikt over IT kennis en vaardigheden, bij voorkeur ervaring met relationele databases (SQL).
 • Je hebt ervaring met econometrische analyses, bijvoorbeeld in SPSS, Stata of R.
 • Vaardigheden om grote hoeveelheden data te analyseren zijn onontbeerlijk.
 • Je weet van aanpakken.

Daarnaast ben je resultaatgericht, nauwkeurig, stressbestendig en kun je goed zelfstandig werken maar zeker ook in teamverband.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Hub Lentjes, Hoofd team Internationale Han-del en Goederen, via telefoonnummer: 045-5707177 of e-mail: hw.lentjes@cbs.nl
Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Niels Franzen, Recruiter, via telefoonnummer: 06- 10664044 of e-mail: n.franzen@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hier-voor niets te installeren.

 Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Onderzoeker Internationale Handel in Goederen ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. 

Apply for this job See company page
Recruiting students

Meet the company at TCD, Sign up!

We are looking for companies and students with a desire for achievement. Our goal is to be the best possible mediator between students and companies.